Błonie | BIP | BIS | Plan Miasta | Centrum Kultury | Kalendarz imprez | Biblioteka | Kącik adopcyjny | || Teraz jest 2018-12-17, 12:43

Forum Błonia

Kanały RSS: Forum | Miasto


Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2005-07-12, 21:11 
Kolejny temat dość istotny.
(Podobnie jak Struktura, może wyjść z otwartej dyskusji mieszkańców, jaką zaplanowaliśmy, ale jak możecie to też się zastanówcie)

Chodzi o takie ficzery jak np: zapisywanie się do listy mailingowej (jakie to mogły by być listy, jedna? rózne związane z działami?), mapki telefonów i innych obiektów użyteczności póblicznej...

Mogą być też pomysły związane z samym interfejsem użytkownika.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
PostNapisane: 2005-07-12, 21:16 
Marzy mi się inteligentny rozkład jazdy, który mógł by się wyświetlać w zależności od dnia jaki nas interesuje.

Bez jakiś literek e,f,c... tylko prosto: chcę jutro jechać do Warszawy autobusem, mamy wakacje, czym dojadę?
Oczywiście, jak ktoś by chciał, mógł by sobie wyświetlić cały rozkład z literkami, np do wydrukowania.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2005-07-12, 21:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4298
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
Mapa gminy i plan Błonia

Nie trzeba tego digitalizować, wystarczy zeskanować w przyzwoitej rozdzielczości, i pociąć na małe kwadraty, umieszczone w tabeli - każdy jest odnośnikiem do swojego powiększenia, zaś powiększenie zawiera mapowane odnośniki do swoich sąsiadów, oraz powrót do całości.

Skrypt do tworzenia tego mogę napisać. Należy zrobić również listę obiektów do umieszczenia na takim planie, w podziale na kategorie - np szkoły. Kliknięcie powinno umiejscawiać obiekt na planie.
Też do zrobienia w dhtml na warstwach na przykład.

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2005-07-12, 22:31 
Offline
Administrator

Dołączył(a): 2004-10-25, 10:08
Posty: 68
Ok ale jak chcesz zrobić mapę z możliwością wyszukiwania ulic, to bez bazy danych się nie obejdzie i trzeba to zwektoryzować. W przeciwnym wypadku potrzebaby tyle plików graficznych ile ulic, aby każda wyszukiwana ulica była zaznaczona a i tak trzeba by przygotować plik tekstowy z funkcją if.. then. Roboty na rok.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2005-07-12, 23:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4298
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
Ja jestem zwierzę pomysłowe, i uparte. Bazę danych mamy do dyspozycji, nawet pięć baz sądząc po ofercie home.pl, chyba że kłamią :)

Bez odpowiedniego skryptu się nie obejdzie, choć osobiście wolę instrukcję case, zamiast if.

Wykonanie zdigitalizowanej mapy takiej jak na kolobrzeg.pl czy szczecin.pl to gruba forsa i sporo czasu też potrzeba.

Czas nas nie pogania, pojemności konta też nie brak, jedyne co potrzeba to skaner i chęci.

Co do ulic - kliknięcie w link z nazwą ulicy na liscie ulic wysyła jej nazwę, do tej nazwy podmieniam fragmenty mapy, przez które przechodzi ulica, podstawiając takie same, ale z czerwonym podświetleniem jej przebiegu, zarówno dla mapy w małej skali, jak i dla powiększeń. Podobnie dla budynków użyteczności publicznej, bankomatów itp. Ewentualnie pobawię się warstwami, co może być jeszcze ciekawsze w efekcie końcowym przy mniejszym nakładzie środków.

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2005-07-13, 09:30 
Generalnie, jeśli chodzi o ficzery to myślę, że powoli i małą łyżeczką.

Mapa, jak dla mnie, na początek może zawierać jedynie informacje o obiektach użyteczności publicznej.
(z możliwością konfiguracji przez Lusera, co ma być wyświetlane)
Wystarczy do tego na przykład zeskanowana i podzielona mapka,
baza z lokalizacją punktów
i odpowiedni skrypt PHP nakładający na mapkę potrzebne obiekty i wysyłający gotowy obrazek do przeglądarki,
nie potrzeba warstw.

Można to też zrobić jako applet Javy (potrzeba wtyczki)
Jako flash (organicznie nie lubię ;) choć do tego by się akurat nadawał, też potrzeba wtyczki)
Warstwy (jest kłopot z dostrojeniem, aby się dobrze wyświetlało we wszystkich istotniejszych przeglądarkach)


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2005-07-13, 10:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4298
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
O bibliotece GD też myślałem, to faktycznie może się sprawdzić.

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Możesz rozpoczynać nowe wątki
Możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących
cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w regulaminie forum.