Błonie | BIP | BIS | Plan Miasta | Centrum Kultury | Kalendarz imprez | Biblioteka | Kącik adopcyjny | || Teraz jest 2018-05-20, 13:21

Forum Błonia

Kanały RSS: Forum | Miasto


Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2005-09-14, 17:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-06-10, 02:44
Posty: 4295
Obrazki: 72
Lokalizacja: Błonie
Na stronie www.blonie.pl nie ma możliwości bezpośredniego uploadowania własnych zdjęć w postaci plików jpg. Niemniej przy odrobinie inwencji nie jest to zadanie przekraczające możliwości nawet mało obeznanego z komputerem użytkownika.

Zacząć musimy od załatwienia sobie miejsca na serwerze. Może to być wykupiony za grosze hosting np z www.webd.pl (równowartość butelki piwa miesięcznie), okres testowy jakiegoś udostępniającego takie możliwości providera (home.pl daje dwa tygodnie) lub darmowe konto na www.republika.pl. Dwie ostatnie możliwości nie są zbyt etyczne, ale w praktyce nikt z tym zbytnio nie walczy.

http://republika.onet.pl/1,607,2,pomoc.html

Pod powyższym linkiem macie dokładnie rozpisane jak przy użyciu popularnego Total Commandera przenieść swoje zdjęcia do katalogu na serwerze republiki. Dokładne dane do konta u innych providerów dostaniecie przy rejestracji, sama konfiguracja Total Commandera wygląda dokładnie tak samo (oczywiście wpisujemy nazwę naszego hosta, użytkownika i hasło)

http://www.fotoblonie.republika.pl/rynek.jpg - wpisując tak na forum (kopiujemy zawartośc paska adresu przeglądarki i wklejamy) otrzymujemy klikalny link do zdjęcia.

Aby pokazać zdjęcie bezpośrednio używamy przycisku img dostępnego nad polem edycji posta (przedostatni przycisk po prawej stronie)
Klikamy go raz, wklejamy link taki sam jak powyżej i klikamy drugi raz przycisk Img. Gwiazdka przy nim przypomina, że tag img jest jeszcze nie zamknięty, zniknie po drugim uzyciu przycisku.

Obrazek

Tak wygląda to po zapisaniu:
Kod:
[img]http://www.fotoblonie.republika.pl/rynek.jpg[/img]


Można to również wpisywać ręcznie.

Zdjęcia najlepiej robić lub przeskalowywać do rozdzielczości VGA czyli do 640x480 pikseli. Każdy aparat cyfrowy pozwala robić zdjęcia w takiej rozdzielczości, ten format idealnie nadaje się do pokazywania w internecie.

_________________
Życie to choroba przenoszona drogą płciową
/z napisów na murach/
Błonie - Portal Społeczności Lokalnej "Echo Błonia"


Góra
 Zobacz profil   Prywatny album
 
PostNapisane: 2006-10-10, 08:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2005-02-15, 18:58
Posty: 1063
www.fotosik.pl
przejrzysta nawigacja. polskie menu.
mam nadzieję że będzie tu na forum sporo linków do zdjęć z fotosika.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących
cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w regulaminie forum.